jueves, 27 de marzo de 2008

EL SERVEI DE BIBLIOTEQUES DEL FRONT.



Trèmules albes s´acosten,
vénen només dies tristos,
pàl.lids infants seguits d´ombres,
lluna i estels sense somni.



CATÀLEG DELS LLIBRES CONSERVATS A LA BIBLIOTECA PÚBLICA DE TARRAGONA


El Servei de Biblioteques del Front

El Servei de Biblioteques al front era un organisme depenent del Departament de Cultura de la Generalitat, creat el 1937.




Es tractava de traslladar llibres al front, mitjançant una xarxa de biblioteques ambulants que estava connectada amb la direcció tècnica de les biblioteques populars de la Generalitat, vinculada a la Institució de les Lletres Catalanes. Amb la creació d’aquest servei es recollia i regularitzava la iniciativa de l’ Agrupació d’ Escriptors Catalans, que des de l’agost de 1936 van iniciar remeses de llibres per als soldats del front d’ Aragó.



Procedència

L’origen dels fons a la Biblioteca Pública és el fet que la ciutat de Tarragona va ser subcentral del Servei de Biblioteques del Front, front Sud d’ Aragó. La ciutat de Cervera va ser subcentral del front nord i centre. Des d’aquí s’enviaven lots als combatents o als hospitals quan els combats entraven en fases d’estabilització.



El fons conservat

El fons catalogat a la Biblioteca el formen 312 títols d’obres de temàtica diferent amb predomini de la literatura catalana, també autors estrangers i llibres de política i d’història de Catalunya.
De cada títol hi ha diversos volums que conformen els lots, però en nombre desigual. D’alguns d’ells n’hi ha fins a vint exemplars. Dels títols que se’n conserven més són Quinze articles d’ Antoni Rovira i Virgili i Al Marge de la revolució i de la guerra de Josep Pous i Pagès.



La biblioteca ha treballat en la recuperació i catalogació d’aquests documents que es van salvar gràcies al director de la biblioteca d’aquells anys, Jesús Domínguez Bordona, republicà convençut, malgrat l’ordre de depuració dels fons decretada per les tropes franquistes.

Jesús Domínguez Bordona (1889-1963), va ser director de la Biblioteca Nacional de Madrid (1917), i de la biblioteca del Palau Reial (1931) càrrec del que va ser depurat en acabar la Guerra Civil i traslladat a la direcció de la Biblioteca Pública Provincial de Tarragona (1942-1963).

El present catàleg permetrà conèixer una mica més aquest episodi històric i contribuir a la recuperació de la memòria històrica de Catalunya.




UN D´AQUESTS LLIBRES CATALOGAT COM: (CASADEVALL, Jaume
Les Albes trèmules / Jaume Casadevall. -- Barcelona : Oasi, 1938. -- 60 p. ; 18 cm
849.9-1"19"
BF-231 ".

"LES ALBES TREMULES" DE JAUME CASADEVALL DEL QUE JO EN TINC UN EXEMPLAR EN LA BIBLIOTECA FAMILIAR I QUE EL PREU QUE ELS VA COSTAR A LA MEVA FAMILIA EN EL SEU MOMENT, ERA DE 5 Ptes. (Realment trobo que tot i que no és un llibre de bibliofil, té per mi, un valor incalculable, penso en les emocions i vides dels soldats en el front i dels familiars, en els petits moments de pau, llegint-lo, meditant i sentint, aquest valor que em permeto donar a aquesta petita, humil i alhora gran obra, no tant sols és per la lírica veritable i l´autenticitat sentimental i espiritual de l´autor, ja que també crec que en el pensament nostra, en la seva lectura ens fa viura i sentir a nosaltres mateixos una agitació filosòfica. És com la música nua de l´ánima, la intimitat retallada i natural del ritme, tremolosa i dolcíssima, és d´un platònic conceptual, i evocadora d´uns universos mentals, d´un classicisme cristallitsador de somnis, de delicadeses i matissos personals".

POESIA PURA, ADMIRABLEMENT AUTÈNTICA!!! dpb

Etiquetas: ,