domingo, 20 de enero de 2019

Pastís Tatin


Bàsicament:
Val més una imatge que mil paraules. Hahahaha
-150 gr sucre i 150 gr de mantega.
Unes pomes boniques (8 o 9), cal pelar-les bé i treure’n tots el cors. No tingueu pietat!
Cal col·locar les pomes d’aquesta manera d’amunt el sucre i la mantega!
Caramelitzar a foc viu al principi, i girar cada mitja poma amb molta cura de no trencar-les ajudats amb una forquilla i precaució de no cremar-nos amb el caramel... Ara, cal reduir el foc per fer coure-ho a aquest altra costat de les mitges pomes i vigilar bé de que no es passi el caramel (és el punt crític, amb un moment de descuit pot passar). Una vegada les pomes ja no tenen una textura de cruixents al punxar-les amb les forquilla, i al caramel amb la densitat tal com podeu veure al vídeo, és el moment precís de retirar-ho dels fogons i deixar refredar!
(La tradicional de tatin, ja es pot cobrir amb la pasta brisa, o la pasta fullada i la punxen prèviament, enfornar amb el forn a 200 aproximadament 20 minuts. I, voltejar-la amb precaució de no cremar-nos amb el suc).
Deixem refredar. Agafem massa de full i amb un corró fem làmines, i amb el tallapastes fem un cercle per tapar el pastís de tatin, punxem amb la forquilla, i amb una llengua la introduïm a les vores, cal al fons. I, cap al forn a 200 aproximadament 20 minuts...
Alguna vegada he fet una variació que queda molt bé, ho he cobert amb uns melindros, però ho podeu fer amb planxa de bescuit o coques de yogurt laminades, si voleu...
Aquí ho tenim cobert amb el frangipane, el que jo he fet, la recepta exacta és aquesta: 200 gr d’ametlla en pols, 150 gr de sucre, 150 gr de mantega prèviament desfeta, 2 Un ous sencers, 1 cullerada sopera de licor d’anís (jo he fet servir el Ricard de tota la vida, per mi és el millor). I, ja ho podem cobrir...
Jo ara ho deixem reposar així, a la nevera o a algun lloc fresc. I, demà ho he de cobrir amb pasta de full i la punxarem prèviament, fornejar-ho amb el forn a 200 aproximadament 20 minuts. I, voltejar amb la precaució de no cremar-nos. I, ja veurem com sortirà la cosa.
Esperem que bé!


I, igual que en el punt de cobrir les pomes amb el full, però aquí amb el frangipane.


Agafem massa de full i amb un corró fem làmines, i amb el tallapastes fem un cercle per tapar el pastís de tatin, punxem amb la forquilla, i amb una llengua la introduïm a les vores, cal al fons. I, cap al forn a 200 aproximadament 20 minuts...
I ja tenim feta i bolcada la tatin de pasta de full farcida de frangipane!
Com és per un nen, i posaré una nota de color festiva!
Apa, ja ho tenim apunt i decorat amb 12 espelmes i tot!
I, si voleu fer i veure com queda la versió amb coca de pa de pessic, primer heu de fer la coca i deixar-la refredar, i una vegada les pomes estiguin cuites i caramelitzades simplement ho aboquem a la coca . La foto ara correspon a la versió de coca-tatin!
La recepta en google document:
TATIN

Bon profit!