sábado, 14 de marzo de 2015

Michel Foucault i els Dispositius de Poder al Capitalisme. I la Microfísica del poder.Un element central de la disciplina de poder en l'actualitat, ens adverteix Foucault, provinent del discurs capitalista i aquest és el "tancament" en la qual viu l'obrer. "L'endeutament obrer l'obliga ara a pagar el lloguer un mes per avançat, i en canvi cobra el seu salari a fi de mes, la venda a terminis, el sistema de caixes d'estalvi, les caixes de retir i assistència, les ciutats obreres , tots aquests han estat mitjans per controlar la classe obrera, d'una manera molt més subtil, molt més intel·ligent molt més fina i per segrestar ".

Molt important és que cal tenir en compte que el paradigma marxista utilitzat històricament per canviar el món i les relacions de poder, és per mitjà del control polític de l'estat, ja sigui en qualsevol de les seves dues dimensions la reforma (canvi gradual cap al socialisme ) i la revolució (canvi radical), aquests dos models de transformació social, han descuidat per autors com Holloway "el fet que el treball està organitzat sobre una base capitalista significa, que el que l'estat fa i pot fer aquesta limitat i condicionat per la necessitat de mantenir el sistema d'organització capitalista del que és part "Per això canviar i / o transformar el món i per tant les relacions de poder no implica necessàriament el control polític de l'estat, ja que en aquest cas se separa l'estat del cúmul de relacions socials que l'envolta i l'hi s'eleva com si fos un autor autònom.

Per això s'ha de tenir claredat que si ens rebel·lem contra el capitalisme i els seus dispositius de sabers, els quals creen poders, no és perquè volem un sistema de poder diferent, és per que es pretén construir una societat en la qual les relacions de poder siguin dissoltes i on es crea una societat basada en el reconeixement de la dignitat de les persones.


Font: http://cienciasocialespanama.blogspot.com.es/2007/05/michel-foucault-y-los-dispositivos-de.htmlPublicar un comentario