lunes, 27 de octubre de 2008

UN GRAN AUTOR I UN GRAN LLIBRE PER LLEGIR...: "Oscar Wilde" i La seva obra cabdal és “El retrat de Dorian Gray"

Oscar Wilde, escriptor irlandès (1854-1900), nascut en una família amb tradició literària i ocultista. Condemnat a presidi i anorreat com a persona sota l’acusació de mantenir una relació homosexual, una pràctica que avui no solament ja està ben despenalitzada, sinó que en nombrosos ambients ha esdevingut un toc de prestigi i un punt a favor per entrar a treballar en determinats departaments de la Generalitat de Catalunya des de les darreries del segle XX.

La seva obra cabdal és “El retrat de Dorian Gray”, la crònica del descens als inferns d’un jove apassionat per conservar la bellesa física gràcies a la qual pot portar una vida plaent i descordada. Li pinten un retrat i, a canvi de lliurar la seva ànima al Senyor de les Tenebres, conservarà la joventut; per contra, serà la seva imatge en el quadre –desat sota pany en una golfa- la qui envellirà i esdevindrà repugnant, en consonància amb la maldat i la degradació a què es lliurarà el Dorian de carn i os.

Ara fa uns 113 anys, Wilde va caure fulminat per la mateixa societat hipòcrita i puritana que havia enlairat les seves obres fins al cim. Després del que s’anomenà el judici del segle, els anys de presó van abatre amb la vitalitat d’aquell jove que havia fet de la bohèmia i del lema “l’art per l’art”, una filosofia de vida.

Avui, a la nostra Europa, d’altres conductes com la bisexualitat –per la seva resistència a tancar-se en un esquema de blanc contra negre- ocuparien l’espai tabú que ja ha anat deixant lliure l’homosexualitat masculina. La bisexualitat, ço és, el sentir-se atret per ambdós sexes, és una conducta de molt mal integrar en els esquemes de la societat dels negocis que tan admirablement ha sabut explotar la vena homosexual.


METLLEVAT DE: Llibres

Starwars (11/02/2006)

Publicar un comentario